Samen werken aan een sterke geest in een sterk lijf

Deel dit artikel op
Share on whatsapp
Share on facebook

Tijdens de week tegen het pesten gingen we op zoek naar een club die actief bezig is rond het thema pesten. Antwerp Piranha’s trachten met hun project ‘Talent aan zet’ hun leden weerbaarder te maken. Zoë Parys, vrijwilliger en medetrekker van het project bij Team Antwerp Piranha’s, aan het woord.

Talent aan Zet

We werkten een programma uit waarin we in acht weken onze jongeren weerbaarder maken. Omdat we met jongeren werken, leggen we ook niet de nadruk op het woord pesten maar spreken we eerder over groepsdruk en grensoverschrijdend gedrag. Het doel is om als individu sterker in je schoenen te staan op een respectvolle manier. De begeleiding combineert een klassieke weerbaarheidstraining met thaiboks en mindfulness.

Liever voorkomen dan genezen

Je zou kunnen denken: ‘ze kunnen toch thaiboksen, laat ze er op los slaan en het zal rap gedaan zijn met pesten.’ Maar het is net niet de bedoeling dat ze de vechtsport gaan beoefenen buiten de clubcontext, zoals in de school of op straat. Dit staat ook uitdrukkelijk in het huishoudelijk reglement.

We zorgen er voor dat jongeren meer zelfvertrouwen krijgen en in staat zijn om conflicten te vermijden door meer inzicht te krijgen in hun eigen handelen. Zo leren we ze nadenken over hun eigen lichaamstaal en de impact hiervan. Hoe ze rondlopen op de speelplaats of in een klaslokaal kan er mede voor zorgen dat ze er ‘worden uitgekozen’. Maar we leren ze evengoed zelf nadenken over correct je grens aangeven als iemand moet stoppen. Of hoe je kan laten zien dat je je niet klein laat maken door iemand anders.

Door een sterker zelfvertrouwen en betere zelfkennis krijgen ze inzicht in hun eigen reacties op bepaalde situaties en kunnen ze gepaster reageren.

In groep sterker dan alleen

We leren hen ook grensoverschrijdend gedrag herkennen en hoe ze hulp kunnen aanbieden als iemand anders ‘in problemen zit’. Het is belangrijk om in zo’n situatie anderen te helpen, zonder daarbij jezelf in gevaar te brengen of de gepeste te ondermijnen.
We zien zo vaak in de media dat mensen gewoon voorbij lopen en niet ingrijpen. Daarom bieden we ook manieren of middelen aan hoe je een groter front kunt vormen om de drempel of schrik om in te grijpen te overwinnen. Als er dikwijls één iemand durft tegen ingaan, volgen er meer.

‘In den hoek jij’

De tip die ik wil meegeven aan trainers die te maken hebben met kinderen met uitdagend gedrag: blijf in verbinding!  Ik geloof zeer sterk in ‘warme grenzen’: vanuit een helder kader kinderen op een duidelijke, doch warme manier begrenzen.  Ga het gesprek aan, blijf betrokken en stoot de persoon niet af. Vroeger werd er vaak gestraft door iemand ‘in de hoek’ te zetten of uit te sluiten. Terwijl ik geloof als je jongeren wil corrigeren je ze beter dicht bij je houdt en verbinding zoekt om te begrijpen waar het gedrag vandaan komt. Stel je open op en luister in eerste instantie.

Of in plaats van boos te roepen ‘ik ben baas en jij moet luisteren’ kan het ook anders: ‘ik ben hier om jou te begeleiden en ik luister naar je’. Dit betekent natuurlijk niet dat er geen regels meer moeten zijn, een goede balans is nodig. Duidelijke grenzen, op een verbindende manier. Bij deze manier van werken is iedereen gebaat, hoewel het niet altijd makkelijk is. Gelukkig is het een vaardigheid, attitude die valt aan te leren/bij te schaven.

Ik ben hier om jou te begeleiden en naar je te luister.